Desničarska dvoličnost

 In Obrazovanje, Općenito, Religija

Od svih nekih definicija desničara koje postoje spomenut ću samo onu koja je relevantna za ovaj tekt. Neću se baviti političkim frakcijama jer su oni desničari po zadatku, a ne desničari u duši. Etiketa desničara je ideja po kojoj je pripadnost naciji/državi, a zajedno sa time i vjeri/religiji od prioritetne važnosti. Ono u smislu „bog i hrvati“.

Moj um je davno bio desničarski orijentiran, a ja sam se poistovjećivao sa njime. Hrvatska je bila jako bitna stavka. Katoličanstvo i hrvatska kao predziđe kršćanstva. Uuuuu da te trnci prođu od ponosa i slave. Što drugo očekivati od Imotskih gena u mojim stanicama .

Kod desničarskog uma lijeva moždana polutka postaje dominantna uz dodatak reptilskog dijela mozga pa mi nije jasno zašto ga nazivaju desničarski.

Inače reptilski/instinktivni dio mozga procesira osnovne porive kao što su preživljavanje, sigurnost. Sigurnost se manifestira kroz pripadnost plemenu i gomili. Tako se um osjeća jako sigurnim. Jer na kraju krajeva što si bez domovine i vjere – „govno na kiši“. vidi članak SIGURNOST.

Najbazičniji osjećaji pripadnosti i sigurnosti spadaju u istu kategoriju sa drugim egoističnim porivima pogonjenima strahom od gubitka, smrti, samoće, nesigurnosti, nastavkom vrste i sl.

Zato na svim državnim praznicima uz domoljubne pjesme i zastavu neizbježno ide piva, vino i janjetina. Za one plićih džepova mogu i ćevapi. Tako je i na vjerskim partijima. Najprije malo boga pa onda janjetina, bilo vino, pivo, a može i teletina ispod peke. O nespojivosti spomenutog nitko sa oltara ništa ne govori, štoviše kler uvelike i sudjeluje u slavlju.

Kako bog i hrvatska mogu spadati u istu kategoriju. Kako se može štovati unutar jednog uma oboje. Kako se bazični strah od nepripadanja koji se naziva „nacionalizam“ može uklopiti u najuzvišenije osjećaje božanskog. Kako naglo iz straha ući u ljubav.

Ima odgovor i na ovo pitanje. Ja valjda kako pitam odmah stiže i odgovor. U religioznim organizacijama koje nude spasenje i prosvjetljenje bog se štuje kao i bilo koji drugi objekt, forma, predstavljena mentalnim sadržajem. Tako je taj Bog kao i Hrvatska, ideja u koju povjeruješ i onda je štuješ pri tom zadovoljavajući bazične potrebe sigurnosti i pripadanja.  Država i bog će se pobrinuti za tebe. Oni i jesu predstavljeni kao arhetipski izrazi oca i majke. Spašen si! Majka i otac će te zaštititi (sigurnost i povjerenje).

Gledajući na ovu temu iz ovog kuta i ove logike onda ispada da desničari nisu dvolični. U čemu je štos?

Ono što visoki crkveni dostojanstvenici i politički lideri iz sjene znaju a ne govore, jest da štovanje idola i ideologiziranje nikad neće dovesti do razumjevanja više čovjekove prirode, a koja je čista božanska.

I u bibliji piše da se ne može služiti dvojici gospodara. ( Matej 6,24). Sreća što vjernici to ne čitaju, ali ako i pročitaju ne razumiju. Ako i razumiju ovlašteni tumači biblije će ih razuvjeriti.

Klanjanje zastavi ili kipu, grbu, slici je idolopoklonstvo. Božansko ne prepoznaje idolopoklonike. Interesantno je kako nas i političari i kler diraju često po tim nacionalnim osjećajima, po toj “svetinji”. Govore parole: “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za šta” i slične domoljubno-nacionalističke fraze, a u pozadini su sve rasprodali suverenitet i prirodna bogatstva poklonili svojim gospodarima u Nato-u, EU, USA.  i drugima. (pogledaj govor nove hrvatsko-američke predsjednice).

DA ne bilo zabune….!

Ima što loše u tome što netko voli svoji zemlju? Naravno da nema, ali je problem što to voljenje često podrazumjeva nevoljenje nekog drugog. Dosta ljudi kači zastave u spomen svoje ljubavi prema Hrvatskoj, ali ne razgovaraju sa svojim susjedom hrvatom, štoviše na sudu su. Potenciranje ponosa na nacionalnost je opasna pojava jer veliča ego osjećaje i pripadnost za koju čovjek ni po čemu nije zaslužan. Postao sam hrvat rođenjem, pa nevidim tu nikakve moje zasluge pa tako nevidim niti čime bi se trebao ponositi.

Bez bog nema čovjeka, on je ustvaranju prvi do svevišnjeg. Čovjek je iznad svega, jer bez čovjeka nema niti naroda niti nacija niti nacionalnosti, pa niti ponosa.  Nacionalističko – domoljubni ponos zbog pripadnosti ideji i takvo zadovoljavanje svojih osnovnih psiholoških potreba za sigurnošću i pripadanjem tvori veliki zapetljaj.

Zato su “Bog i Hrvati” nespojivi, kao svjetlo i tama, a služenje obojici stvara šizoidnost.

Recent Posts
Showing 29 comments
 • zanfjaka
  Odgovori

  Ne reče se govno na kiši , neg govno na cesti…moguće da je u pitanju zamjena teza…bolje i to neg zamjena proteza…nekad mi dodže da te opizdin po kiši…nako…paušalno a a moguće i površinski…:)

 • an
  Odgovori

  Zanimljiv tekst za promišljanje. Vrlo potreban u Hr.
  On je pisan u cilju razdvajanja, osvjetljavanja. Ali zapravo gledajući odozgor, stvar je jednostavna. Mi da bi bili u ljubavi, trebamo ljubiti. Uče nas što ljubiti od malih nogu i ako su to prave vrijednosti, pozitivne, to je dobar put. Ali čovjek raste u spoznaji. Nalazi veće i više ljubavi, i jednom shvati izvor ljubavi, i sve onda dobiva svoje mjesto. Prepoznaje mudrost ljubavi, vrste ljubavi, dobre izbore za ljubav, stupnjeve ljubavi…Negdje na tim skalama je i ljubav za domovinu. Također piše u Bibliji i “kako možeš ljubiti nebesku domovinu, ako ne voliš zemaljsku.”
  Jasno, jedno je ljubiti, drugo je ponos nacionalizma, kako kažeš. Naše nije vrijedno nama zato što je veće od drugih, nego zato što smo ljubav spojili sa vjernosti.
  Najjasniji odgovor koji sam ja našla za ovo pitanje, kroz neke primjere, bio je kada je u jednom filmu, po istinitom događaju, njemački grof došao do najvišeg njemačkog naci. suda (uhvatili su ga da pomaže distrib. antinacis.letaka). Prethodno su mu nudili sve moguće dogovore , tu se jasno vidi kako ovi moćnici prolaze na sudovima, ali on je odbio sve ponude. On je govorio da voli Njemačku i da nije izdajica, a ako misle da jeste onda je malo reći da je antinac., neka kažu točno što je to loše napravio.Htio je da nacist. sud, jasno se objelodani – zbog čega ga smatra izdajnikom. Ovi su našli jednu točku, koja je bila zapravo biblijsko učenje, i on ih je, insistirajući na konačnom sudu, konfrontirao direktno sa Biblijom (njemačka -reformatorsko društvo). I oni su, osudivši ga, osudili jasno i dokumentirano čitav nacizam, preko biblijskih načela (dakle, od neba).
  Na kraju je ovaj grof izrekao famozne riječi, kada je išao na smaknuće po kazni:”Sada više nisam ni grof, ni Njemac, nego Božji čovjek.” On je shvatio stvari, ljubav prema domovini ga je uzdigla u veću ljubav.

 • an
  Odgovori

  “Kod desničarskog uma lijeva moždana polutka postaje dominantna uz dodatak reptilskog dijela mozga pa mi nije jasno zašto ga nazivaju desničarski.”
  Crkva je tu javno prisutna, a asocijacija je na razbojnika (grješnika pokajnika i onoga koji je pozvan u raj) koji je bio Isusu sa DESNE strane ne križu.(to bi moglo jasno pokazivati crkvenu ulogu u ovim političkim diobama)

 • Solarian
  Odgovori

  Citat iz članka: “Kod desničarskog uma lijeva moždana polutka postaje dominantna uz dodatak reptilskog dijela mozga pa mi nije jasno zašto ga nazivaju desničarski.”

  Po definiciji alopatske medicine živci koji izlaze iz polutki mozga se križaju u produženoj moždini, pa tako lijeva polutka mozga upravlja desnom stranom čovječjeg tjela, a desna polutka mozga lijevom stranom čovječjeg tjela, pa bi se iz te definicije mogao izvući odgovor.

 • Goran
  Odgovori

  Bog i Hrvati se piše velikim slovima. Inače promašen članak jer nam tvoj stav izmiče oslonac i izručuje novom svjetskom poretku.

  • Dražen
   Odgovori

   na koji oslonac misliš, konkretno.

 • zenfjaka
  Odgovori

  Ako krene polemiziranje, rasprava (“ne raspravljaj, od sv(i)jesne osobe se očekuje da je završio/la svoj period polemiziranja” ) moguće je da neće biti važan oslonac…jer se na kraju svede na slamku….:) autor nepoznat:))

  • Dražen
   Odgovori

   dragi zenfjaka, nekako mi govoriš/pišeš isprekidano i u šiframa. pozivam te da budeš jasniji i nebojiš se rasprava. iz njih ipak izađemo pametniji. Kad napišem neki članak neželim da on ostane nejasan, niti želim da netko baca neke kometnare koji nemaju podlogu. Moj je cilj da stvari izrečene ne budu krivo shvaćene od bilo koje strane.

 • Nina
  Odgovori

  Ljudi, baš mi je žao ali mislim kako ste skrenuli u upravo ono od čega kao zazirete! Novi svjetski poredak! Čista “prosvjetljena” propaganda novog “bratstva i jedinstva”! Kao svi smo mi isti, svi smo mi jedno! Nema grijeha, nema zla, sve smo si zabrijali. Samo ljubav i sloboda! Nema grijeha, kakav grijeh? Samo ljubav i tolerancija! Ali, bez Boga naravno. Jer ti si Bog! Šta će ti Bog? Što će ti Crkva? Vjera? Što će ti pokoljenje iz kojeg si došao? Samim time što će ti nacija? Pa ti si samodostatan, ti možeš biti kao Bog! Ne smatram se desničarom ali moram reći; u ovom tekstu vidim čisto luciferijanstvo.. Šteta, bili ste kul.

  • an
   Odgovori

   nina, tekst treba samo bolje razumjeti.Puno problema nastaje kada se uzme “zdravo za gotovo i ishitreno reagira”.
   Nacionalizam je problem i blagoslov,a linija je tanka i oko nje ima nijansi sive sa obe strane. Mišljenje društva je obojano egom po tom pitanju, a svetost nacionalizma prilično isprljana.

   Dražen je rekao”Bez bog nema čovjeka, on je ustvaranju prvi do svevišnjeg.”
   Ali ono što sam ja na kraju u komentaru rekla kao poruka priče/primjera je da postoji situacija i odraslost koja je iznad nacija. biblija jasno kaže za Božji narod “Narod koji se u narode ne broji”. To ne znači da ne potiče iz raznih zemaljskih nacija, nego da se izdigao iz toga na pravi način, preko ljubavi. ALI postoje oni koji ostaju na toj razini sa namjerom i žrtvom, također iz ljubavi, da onima ispod bude svjetlo. Nadam se da razumiješ. Ovo je vrijeme kada pojmove moramo naučiti dublje shvaćati, a ne kako su nas naučili, kroz njihovu suprotnost.

  • Damir
   Odgovori

   Moguće bi se ,načelno, složio s tvojm razmišljanjem, ali , draga Nina, CRKVA tj. ono što mi danas pod tim pojmom podrazumjevamo–?????? Svojevremeno sam gotovo život davao za crkvu, kao jedini vidljivi , NAĆELNI, oslonac morala ili moralna vertikala društva, pritom na nekin naćin, opravdavajući sav vidljivi nemoral u tim strukturama, kao “i oni su samo ljudi” i “to je tamo puno manje izraženo nego u ostalom društvu”. Međutim, strašno sam se razočarao u institucionalnu crkvu kad je bilo očito da drukaju za đavla, (neka mi svevišnji Stvoritelj oprosti i neka me uputi , ako sam u zabludi). To “drukanje ” očitovalo se u političkoj pristranosti iako je bilo jasno da sve opcije dolaze iz bivše partije, jer da je postojala dobra opcija danas ne bi bili tu gdje jesmo, očitovalo se u otvorenom nagovaranju za pristup EU iako je svakom iole razumnom bilo jasno da je Lisabonski sporazum sotonska tvorevina i da je sama EU birokratska tvorevina konstruirana radi destrukcije Čovjeka i naroda, naposljetku, što crkvi treba registracija u poslovne subjekte, što crkvi treba politička i trgovačka diplomacija , što crkvi trebaju registri , zašto crkva treba biti institucija, zašto jednostavno nije zajednica vjernika, zašto su prvi kršćani bili progonjeni, zato jer se nisu htjeli registrirati u državni registar i svoje uvjerenje predati đavlu, zašto papa prima najveće svjetske krvnike koji su kasnije još krvoločniji (radi ptofita), zašto papa , kao autoritet kojeg cijeli svijet poznaje, ne kaže da su Gadafi i Bašar al Asad u pravu, on to zna , ali zašto otvoreno ne kaže, zašto npr. ja , ako hoću biti crkveni odbornik (hoću pomoći), moram biti registriran u biskupiji itd. itd.

   Jako, jako se bojim da platforma na kojoj se zasniva crkva nema puno veze s Isusom Kristom i biblijom, ove činjenice koje sam gore opisao , nisam našao u bibliji i tu je cijela tragedija i razočaranje u onoga tko se predstavljao kao zadnj zaštitnik i na neki način, posljednja crta obrane od zla u svjetu te kao zraka svjetlosti koja se ne može ugasiti.

   Stoga mi je jako, jako žao i jako sam tužan, kao sin kojeg majka priznaje pod samo određenijm uvjetima.

   Ukoliko me netko uvjerljivo demantira, iz ovih stopa idem pješice u Rim da se papi ispričam.

 • zenfjaka
  Odgovori

  ..reka bi narod (imoćanski) ka i moja baka (none)…sve u svoje vrime :)..i znaš šta mi je još rekla ?..sinko moj, bolje ti je pit vino nego ljekove…otkad san je posluša, bolje se osjećam tijekom vrimena…čitamo se :)

 • Grozno
  Odgovori

  Meni se čini Nina da nisi baš razumjela text a ni pouke koje on šalje.Neznam otkud si izvukla ovakve navode,sve je u kontekstu,probaj naći bilo gdje na ovom portalu ovo što tvrdiš-da te citiram: Nema grijeha, nema zla, sve smo si zabrijali. Samo ljubav i sloboda! Nema grijeha, kakav grijeh? Samo ljubav i tolerancija! Ali, bez Boga naravno. Jer ti si Bog! Šta će ti Bog? Što će ti Crkva? Vjera? Što će ti pokoljenje iz kojeg si došao? Samim time što će ti nacija? Pa ti si samodostatan, ti možeš biti kao Bog…. a ovo je citat iz texta kojeg komentiras-
  Bez boga nema čovjeka, on je ustvaranju prvi do svevišnjeg. Čovjek je iznad svega, jer bez čovjeka nema niti naroda niti nacija niti nacionalnosti, pa niti ponosa. Nacionalističko – domoljubni ponos zbog pripadnosti ideji i takvo zadovoljavanje svojih osnovnih psiholoških potreba za sigurnošću i pripadanjem tvori veliki zapetljaj.

  ne vidim temelje za ovakav tvoj komentar i time si mi nejasna.možda si nešto krivo shvatila?

 • The God all mighty
  Odgovori

  “Bez bog nema čovjeka, on je ustvaranju prvi do svevišnjeg.” moguće da je prije bez čovjeka nema boga ili svevišnjeg( stvoritelja, ultimativnog arhitekta, odgovor na sva pitanja), a nema ni ega, koji se danas svugdje koristi svi to bacaju u facu, baš je cool rječ i ideja taj ego očigledno. Kad ti neko krene ic na živce samo mu baciš tu magiju ego u facu i spustiš mu i osjecas se dobro, i onda pojedeš sam sebe sa tom idejom ego hahaha.

 • zenfjaka
  Odgovori

  ok…možda ćeš krivo shvatiti,,,nisam bio jasan..h.ebe me jedna simona usput :)..objasnitti ću ti kad uvatin vrime…moj komentar se nije odnosio na tebe ili na nešto šta ćeš krivo razumijeti…shvaćam da izgleda kako pišem u šiframa..strpi se…objasnit ću ti kad bude vrime…ne ljuti se ako ne razumiješ :) molim te oprosti mi,, ne vrijeđam te…oprosti ako sam nešto krivo,nerazumljivo rekao, žao mi je ako sam nešto krivo rekao.. :)

  • simona
   Odgovori

   Fjaka…ne vadi se na mene nego budi transparentan ka šta si uvik :)

 • oli
  Odgovori

  Desničari?
  Ne postoje niti desničari niti ljevičari. Te podjele su stvorene samo kakao bi se u nedogled moglo prepucavati i prelijevati iz šupljeg u prazno, iluzije izbora. Domoljublje i klanjanje nekoj zastavi su za mene najveća glupost jer to su usađene emocije koje se iskorištavaju za naj stravičnije zločine pritom naravno mislim na ratove.

 • nikola
  Odgovori

  Vidim da neki ljudi trebaju još puno žganaca pojesti! Mješati stvari poput ”novog svjetskog poretka” i transparentne duhovnosti su sulude! Ako neznate što je ”novi svjetski poredak” onda se malo raspitajte a nemojte baljezgat gluposti. Tako bi isto jedan od ovih GENIJALACA mogao reći i da je UBUNTU filozofija isto što i ”novi svjetski poredak”, jer eto u toj filozofiji nema granica, država i ljudi svi funkcioniraju kao jedan itd… Ali šta sad to znači ”UBUNTU” čovječe?!? Nikad čuli? Raspitajte se i proučite, isto kao što bi mogli i za ”NSP”!!! ”Novi svjetski poredak” za NEZNALICE znači: centralizirana mega država/korporacija sa jednom vojskom, jednom policijom i šačicom ljudi na vrhu koji drže dirigentsku palicu dok masa opijena od pre velike koncentracije fluorida u vodi i gmo hrane bezpogovorno sluša njihove naredbe. Ako niste primjetili tako se ljudi ponašaju već jaaaako duuuugo (služenjem svojoj domovini i štovanjem razno-raznih religija) tako da nas neće biti problem uvesti u ”NSP”. ZAKLJUČAK ZA KRAJ: služenje ”domovini”, štovanje idola u obliku političara, zlatnog teleta, boga (koji je pomalo sumnjiv tip) i svega ostalog što nas odvaja od samog sebe nas vodi u ”NSP”.

  Ja ne vjerujem u religije ali nisam ateist a opet sam daleko od onoga što se podrazumijeva pod ”vjernik” a s druge strane vjerujem u primarnog kreatora a nisam new ager!?! Neki bi rekli ČUDAK! Svi smo JEDNO, ako ne vjerujete meni onda proučite znanost koja se zove kvantna fizika.

 • nikola
  Odgovori

  I btw, Dražene odličan tekst!

 • pobuk
  Odgovori

  Vidim ovdje dosta nebuloza u komentarima. Bog i hrvati se pisu velikim slovom i novi poredak. Da se mene pita takoder bi rijeci napisao s malim slovima jer su nevazne stvari sto mislim da Drazen svojim namjernim ili nenamjernim pisanjem iznosi. Osloboden je nekakvih kocnica koje su nametnute kao takve. Bog i Hrvati sa aspekta desnicarskog nacina razmisljanja spada pod to da je bog, bog ovog logosa koji je nista veci od nas samih tj to nije Bog kojeg svi znamo, nije Kreator-Sve Sto Je pa samim time on je nevazan. Ako je RH korporacija, a vidimo iz dosadasnjih tekstova da je onda je Hrvat zaposlenik u toj korporaciji tj mozemo to usporediti sa pekarom, doktorom, bankarom, vezati uz korporativni dio poslovanja u kao normalnom svijetu. Velikim slovima kada pisemo onda tome dajemo vaznost, strsi iznad svega sto takoder krade nasu energiju. Pravopisno je ispravno ali sto je pravopis?
  Desnicari obicno nemaju nikakav hobi u svom zivotu pa im domoljublje i ine desne stvari predstavljaju zamjenu za isto. Desnicar ima jaku povezanost sa korporacijom drzave jer ne zeli da se njegova krv mjesa sa drugim korporacijama jer na taj nacin gubi identitet. Novi svjetski poredak je mala maca za ono sto desnicar se boji. Religije, drzave, drzavljanstva su sluzila da se upravlja onima koji daju vaznost glupostima kao drzava, religija. To je u proslosti igralo dobro ali je sada odigralo svoje te novim poretkom ukida se staro, izlizano da bi se zamjenilo novim-istim. Svaki covjek na planeti je nas brat/sestra i u sustini smo svi jednaki jer svi smo odraz jednog Kreatora. Razlicitosti sluze za razna iskustva koja zivot nosi kako bi na kraju kao kolektivna svijest mogli ici dalje.

 • deus
  Odgovori

  bas se pitam, sto je prolazilo kroz glavu americkim urodjenicima, dok su im evropčani propovijedali boga ljubavi, dok pucaju na njih i zarazuju ih dekama. kladim se da bi oni, kada bi im se nasa teologija iznjela, neporecivo zakljucili da ta raja ne slijedi boga kojeg propovijedaju, nego njegov antipod.

 • zenfjaka
  Odgovori

  Sve šta je na meni transparentno je frizura :)..ne zamjerite, volim i humor (jel se lipo vadin a nisan se ni pričvrstija kako triba)….pitanje je da li gubitkom jedne dlake postaješ ćelav/pelav..no ipak, nećemo o meni jer ćemo ući u područje ega..
  …dakle, Dražene (dragi):) ponekad se piše u šiframa ili između redaka…koliko se “bojim” rasprava (i ostalog) znaju oni koji me znaju uživo…modernim rječnikom -live-…zanimljiva ova riječ kad je pročitaš naopako/obratno/ naopačke/natraške…..iz rasprava ne moraš/trebaš nužno izać pametniji…ponekad izađeš i iscijeđen stoga vjerujem da nisu uvijek potrebne no/ali svatko ima izbor…možda želje nisu dobre pa tako ni potriba da bude shvaćeno…ne brini se previše kako će stvari ili tekstovi biti shvaćeni…samo piši, dobro to radiš po mom mišljenju (saće opet neki talent reć da je mišljenje, ono znate već, u smislu prkna)..a da li komentari imaju podlogu, nean pojma…i ovo pišem trkimice….čitamo se..ne moramo komentirati..zar ne? :))

 • Dado
  Odgovori

  tko ne poštuje sebe, ne poštuje ni druge

  nepoštivanje sebe je počesto povezano sa zapetljajima u vlastitom srcu i vlastitoj glavi

  djeca u pubertetu kritiziraju sve, pa i vlastite roditelje, pronalazeći im “mane”

  ima nade, zapetljaji su razrješivi i prevladivi
  – i u vlastitom srcu i glavi, i u okolini

  sretno

 • Heydrich
  Odgovori

  Autor ne razumije osnovnu definiciju desne opcije:“ Etiketa desničara je ideja po kojoj je pripadnost naciji/državi, a zajedno sa time i vjeri/religiji od prioritetne važnosti. Ono u smislu „bog i hrvati“.
  Netko tko je desne orijentacije nije nužno i religiozan, čak niti u Hrvatskoj. Dokaz – Nacional Socijalisti u Njemačkoj kao izraziti desničari bili su i izrazito antireligiozni u kršćanskom smislu. Autor je nadalje nepismen jer se ne piše „bog i hrvati“ nego „Bog i Hrvati“. Taj pozdrav potječe iz srednjeg vijeka, davno prije negoli je došlo do podijele na desnicu i lijevicu, dakle autor je i povijesno neobrazovan.

  Autor navodi: „Kod desničarskog uma lijeva moždana polutka postaje dominantna uz dodatak reptilskog dijela mozga pa mi nije jasno zašto ga nazivaju desničarski.“ Politička opcija osobe ne ovisi o moždanim polutkama, politička opcija se imenuje desnom ili lijevom zbog drugih razloga kojih je autor, očito potpuno nesvjestan. U upitnoj rečenici na kraju se stavlja upitnik „?“, a ne točka. Autor je, dakle i povijesno i gramatički nepismen.

  Autor navodi: „Sigurnost se manifestira kroz pripadnost plemenu i gomili.“ Krajnja neistina – postoji onoliko sigurnosti koliko postoji ljudskih potreba i ideja. Plemena i gomile Europa je davno nadišla. Definicija plemena je potpuna nespojiva s i „najprimitivnijim“ (ako takvih ima) nacijama u Europi. Za daljnju definiciju plemena autor bi trebao pogledati afrička i južnoamerička plemena koja kao takva i žive (već tisućama godina, a neka u Amazoniji su još relativno i nepoznata) te će time dobiti uvid u razliku između podneblja u kojem živi kao i u to što su osnovne značajke plemena. Autor je, očito, potpuno nesvjestan najosnovnijih dosega civilizacije kojoj bi trebao pripadati.
  Dalje navodi: „Tako se um osjeća jako sigurnim. Jer na kraju krajeva što si bez domovine i vjere – „govno na kiši“. Um se sam po sebi ne može osjećati sigurnim ili nesigurnim, takvim se može osjećati samo osoba kao cijelina. Dakle, um, duša i fizičko tijelo koje su isprepletene međusobno.
  Izraz „govno na kiši“ je vrlo nepristojan izraz i spada u one izraze o kojima psiholozi kažu da za njima potrebu imaju osobe nikad odrasle dalje od teenage-erskih godina kako bi izrazile svoje određeno stajalište jer im zbog vlastite neobrazovanosti nedostaje prikladni(ji)h riječi.

  Autor tvrdi: „Zato na svim državnim praznicima uz domoljubne pjesme i zastavu neizbježno ide piva, vino i janjetina.“ Osobno, a vjerujem da takvih ima jako puno u Hrvatskoj, volim domoljubne pjesme i našu zastavu, ali nisam niti ljubitelj piva, niti vina, a još manje janjetine. Autor vjerojatno opisuje primitivnu sredinu u kojoj je ili odrastao ili trenutačno živi. To ipak više govori o drugim stvarima negoli o desničarima općenito. Također, gledajući po sebi ( i dobrom broju svojih poznanika, kako u Hrvatskoj tako i u stranim zemljama) nisam religiozan iako se smatram desne orijentacije, a i crkva mi ne znači apsolutno ništa.

  Autor navodi: „…štovanje idola i ideologiziranje nikad neće dovesti do razumjevanja više čovjekove prirode, a koja je čista božanska.“ Autor miješa štovanje idola ili idolatriju i ideologiziranje. Jedno ne mora apsolutno ili ikako biti povezano s drugim. Također, samo par redaka prije spominje „govna na kiši“. Očito čovjek koji je spoznao višu čovjekovu prirodu – božansko.

  Autor navodi: „Ima što loše u tome što netko voli svoji zemlju? Naravno da nema, ali je problem što to voljenje često podrazumjeva nevoljenje nekog drugog. Dosta ljudi kači zastave u spomen svoje ljubavi prema Hrvatskoj, ali ne razgovaraju sa svojim susjedom hrvatom, štoviše na sudu su“.
  Pravilno pitanje bilo bi:“ Ima LI što loše u tome …“ Ovo LI je vrlo bitno.
  Nadalje, zastave se ne „kače“ nego ističu. Zastave (i grbovi) nisu idoli (ima li u stvarnom životu uopće ikoga tko ih takvima smatra!?), nego simboli jedne grupe ljudi koji su tradicionalno više ili manje iz ovih ili onih razloga bliski jedni drugima po određenim vrijednostima – koja očito nadilaze vrijednosti autora članka, a koje se nažalost svode na „govna na kiši“. Sudski tj. pravni odnosi dvije individue ili više njih nemaju apsolutno nikakve veza sa zastavom, grbom, domoljubljem ili pak desničarenjem. Autor ovdje miješa jabuke i kruške iz čiste ogorčanosti koja izbija iz svake njegove rečenice.

  Autor navodi: „Bez bog nema čovjeka, on je ustvaranju prvi do svevišnjeg.“ Autor se mora odlučiti želi li pisati bog ili Bog jer jedno i drugo nije isto – zato i postoje velika i mala slova.
  Želi li nam autor članka poručiti da je spoznao tajnu samog postanka pa tako zna da bez Boga nema čovjeka. Želi li autor reći da je siguran da Bog postoji i što je to uopće Bog? Iz ove izjave, ali također, iz citiranja pasusa iz Biblije, svete kršćanske knjige, vidimo da se autor referira na postanak s pozicija s kojih se referiraju kršćani, a ipak cijelim tekstom napada samo kršćanstvo. Paradoksalno, naivno i smiješno !?

  Autor navodi: „Zato su “Bog i Hrvati” nespojivi, kao svjetlo i tama, a služenje obojici stvara šizoidnost.“
  Ako su Bog i Hrvati svjeto i tama – smatramo li Boga svjetlom, a Hrvate tamom. Ako jest, jesu li Hrvati toliko lošiji od drugih naroda da su tama? Ako nisu jesu li svi narodi tama ili ima onih koji su bolji od Hrvata pa su svjetlo. Ako ima – volio bih znati koji su to? Ako smo svi tama a stvoreni smo od Boga onda je taj Bog također tama jer svjetlost ne može stvoriti tamu. Autor se gubi u onome što želi – osim u odavanju ogorčenosti. Čudno za čovjeka koji je spoznao „višu čovjekovu prirodu“

  Zaključak o autoru članka: Očito se gubi kako u najosnovnijim pojmovima iz opće kulture, općeg obrazovanja i uopćeg zaključivanja, čime odaje dojam najobičnijeg šarlatana i skorojevića, frustriranog i potpuno nesposobnog izaći iz svoje minijaturne zakržljale ljušture.

  Savjet: Vratiti se u osnovnu školu pa nadalje i dobro pratiti što nastavnici govore.

  • Dražen
   Odgovori

   Dragi Heyrich tako si me dobro izšamarao da sam čak dobijao mailove sućuti od ekipe uz poruku da se sakrijem na tavanu i ne pojavljujem se neko vrijeme. Pomislio sam da je netko potpuno porušio argumentirano što sam napisao pa čak bio i malo zabrinut vjerujući u to da moram preispitati svoja saznanja. To je trajalo sve dok nisam pročitao tvoj komentar koji ima smisla ovako kad se čita površno što tvoj komentar ipak nakraju nažalost i jest, jer dublje gledano prazan je i proziran, što ti nažalost neće proći jer ekipa na ovoj stranici ima malo dublje uvide u stvarnost od tebe.
   Ipak svaka čast dugo nisam dobio ovakav oštar komentar na granici vrijeđanja i ponižavanja, ali ipak simpatično pristojan. Tvoja hrabrost zaslužuje odgovor ali te ipak neće spasiti da te ne ispucam kao golman loptu daleko u protivničku polovicu.
   Dakle zašto je tvoj komentar prazan – zato jer je pisan iz lijeve polovice mozga, onog koji je opsjednut strukturom, hijerarhijom, redom, pravopisom i gramatikom i naravno nižim porivima pripadanja i sigurnosti i opstanka. Zato tipovi koji djeluju iz te polovice misle da je imenovanje, definiranje, obrazovanje, informiranje od krucijalnog značenja da bi se nešto znalo. Koliko vidim iz komentara opsjednut si gramatikom, zarezima, značenjima riječi, obrazovanje i pravim definicijama.

   Zatočiti ljude u lijevoj strani mozga – „serijskom procesoru” – jedan je od glavnih ciljeva ‘obrazovnog’ sustava. Kao što sam već spomenuo, ta moždana polutka izgrađuje stvarnost u jednom nizu s utkanim ‘vremenom’, strukturom i komunikacijom putem jezika. Lijeva moždana polutka, više no bilo što drugo, odgovorna je za izgradnju verzije stvarnosti koju danas doživljavamo kao „ljudski život”.
   David Icke

   Za razliku od lijeve desna moždana politka je centar umjetnosti, glazbe, suptilnosti, nečeg duhovnijeg, eteričnijeg, van dosega strogoće uma i umnih struktura. Fluidno nešto nažalost tebi nedohvatljivo.
   Ono što češ ti teško razumjeti jest to ti nisi uopće taj koji je napisao ovaj komentar već ga je napisala tvoja uvjetovanost, um koji se nakačio na ideju hrvatstva i desničarstva i boji se svakog koji kaže suprotno. Čovjek je iznad definicija i poistovjećivanja. Da si ti rođen u Pančevu slučajem i zoveš se Jovan 100% bi danas branio srpstvo i četnike i ovaj moj članak bi ti bio super. Dakle ako te određuje mjesto gdje si se rodio i ime koje imaš onda nisi čovjek već nešto mnogo mnogo manje, obična osoba, građanin. Eto iz te si pozicije ti pisao svoj komentar i zbog toga je on prazan.
   Komentar ti je još pun nebuloza koje mi se nada komentirati, ali ti za kraj mogu dati jedan savjet:
   Sjeti se osnovne škole i nadalje i svojih nastavnika i drugih koji su te indoktrinirali u ovo što si postao, i zaboravi sve što su ti ikad rekli o bilo čemu jer oni kao i ti pojma nemaju.
   Dokaz je tome svijet oko tebe, pogledaj ga!
   Ozdrav!

 • Heydrich
  Odgovori

  Autor navodi: „Koliko vidim iz komentara opsjednut si gramatikom, zarezima, značenjima riječi, obrazovanje i pravim definicijama.“
  Također, autor navodi: „Sjeti se osnovne škole i nadalje i svojih nastavnika i drugih koji su te indoktrinirali u ovo što si postao, i zaboravi sve što su ti ikad rekli o bilo čemu jer oni kao i ti pojma nemaju.“
  Osobno držim da ljudi postoje ne samo kao duhovna bića, nego i kao fizičke individue. Mislim da to nitko ne može negirati. S tog stajališta ljudi su za sada prisiljeni upotrebljavati ono što ima odlike tih fizičkih osobina i najbolje im za to odgovara. Jedna takva odlika je i govor, koji razvojem fizičkih dijelova tijela osobe postaje složeniji i precizniji i biva nadalje definiran između ostaloga gramatikom, značenjem riječi, definicijama i slično. Slijedom toga normalni, civilizirani, odrasli ljudi na taj način ostvaruju ono što zovemo komunikacija i spada pod tzv. najosnovnije socijalne vještine. To nas u konačnosti razlikuje od male djece kojoj je to potpuno svejedno, od naukih i zatucanih ljudi – čandala, ali i od životinja koje za tim nemaju gotovo nikakve potrebe pa se zadovoljavaju režanjem, zavijanjem i drugim neartikuliranim glasanjem.

  Autor članka, u svom odgovoru, navodi slijedeći citat D. Icke-a: Zatočiti ljude u lijevoj strani mozga – „serijskom procesoru” – jedan je od glavnih ciljeva ‘obrazovnog’ sustava. Kao što sam već spomenuo, ta moždana polutka izgrađuje stvarnost u jednom nizu s utkanim ‘vremenom’, strukturom i komunikacijom putem jezika. Lijeva moždana polutka, više no bilo što drugo, odgovorna je za izgradnju verzije stvarnosti koju danas doživljavamo kao „ljudski život”.

  Dakle, nastojeći prije svega izbjeći malograđanski pristup raspravi u kojoj dotična postaje birtijaška svađa, komentirat ću autorov odgovor upravo preko tih zajedničkih nazivnika članka tj. preko citata D. Icke-a. Dijelovi ovog odgovora preuzeti su iz mojeg članka o D. Icke-u i preko toga ćemo vidjeti i vjerodostojnost D. Icke-a, ali i vjerodostojnost autora članka kada „podučava“ druge – dotičnog Dražena. Ukoliko se autor referira na D. Icke-a, logično je smatrati da istog doživljava kao neku vrstu uzora, pojma ili barem utjecaja, makar u minimalističkim količinama. Da ne duljim, pogledajmo što kaže sam D. Icke o (vlastitom) obrazovanju, držim da je to i više nego dovoljno:

  „(I) made no effort at school and failed at practically everything, but when I was nine, I was chosen for the junior school’s football team.» – «In the Light of Experience», str. 36. i 38.; Također u «Tales from the Time Loop», str. 2–3; ili npr. o sebi kaže da: «(I) failed 11-plus and in 1963 was sent to the city’s Crown Hills Secondary Modern. I left at 15 after being talent-spotted, and was signed up as a goalkeeper for Coventry City.», za ovo vidjeti «In the Light of Experience», str. 44. za detalje o nogometu vidjeti, «Tales from the Time Loop», str. 2–4.Također i «It’s a tough game, son!».

  Primjer 1: «Children of the Matrix», str. 402. –
  Icke piše: «Instinktivno sam znao od rane dobi da su škole mjesta gdje se stvaraju klonovi sutrašnjice. Bio sam, dakle, buntovnik od samih početaka. Nikada nisam položio niti jedan veliki test u školi (niti sam ga i polagao), nikada nisam išao na Višu Školu ili Sveučilište i sve što sam naučio, naučio sam u svoje slobodno vrijeme i pod svojim uvijetima (prev.a.)».
  Što reći na to osim – Vidi se David, još kako se vidi. Dobro je da to priznaš.

  Pogledajmo nadalje kako samoproglašeni „stručnjak za duhovne aspekte ljudskog života“ barata drugim činjenicama i koliko je D. Icke uopće vjerodostojan da „podučava“ bilo koga o bilo čemu, preko slijedećih kratkih par izvadaka iz njegovih knjiga koje D. Icke nikada nije ispravio ili opovrgnuo:

  Primjer 2: «Children of the Matrix», str. 197. –
  Piše D. Icke slijedeće: «Čak i pojam «TESTAMENT» je entomološki dokaz da je sve to zapravo veliko sranje. (prijevod je doslovan i preuzet je iz njegove knjige na engleskom, op. i prev.a.).»
  Trebao bi znati ovo: Ono što je David Icke želio reći je da je to «etimološki» dokaz, a ne entomološki jer etimološki se odnosi na znanost o podrijetlu i značenju riječi dok se entomološki odnosi na znanost o – insektima: entomologiju.
  Izvor je: Bilo koji riječnik stranih riječi.

  Primjer 3: «Children of the Matrix», str. 128. i 428. isto tako i «Tales from the time loop…» str. 287–
  Piše za egipatski grad Aleksandriju da znači «Grad Gmazov(sk)og Sina» tj. «Grad zmijinog sina». Icke ne navodi izvore niti ima ikakvih bilježaka ili fussnota o dotičnoj izjavi, dakle samo njegova riječ.
  Trebao bi znati ovo: «Aleksandar» – “Αλέξανδρος” (Aléxandros), je zapravo riječ koja na grčkom znači – «branitelj ljudi». Sastavljena od glagola “ἀλέξω” (alexō) koji znači «obraniti, odagnati, otjerati» i imenice “ἀνδρός” (andros), genitiv od “ἀνήρ” (anēr), koja znači «čovjek».
  Izvor je: Neki bolji Hrvatsko-Grčki riječnik.

  Primjer 4: «Children of the Matrix», str. 152. –
  Piše, tako, Icke da je Sv. Juraj samo drugo ime za «Thora (germanski bog gromovnik, op.a.)-Indru ( kralj polubogova ili Deva i gospodar neba ili Svargaloka u hindu mitologiji, također je bog rata, oluja, kiše, op.a.)», želeći raspravljati o kršćanstvu i kako je ono nastalo – sve u negativnom svjetlu. Icke ne navodi izvore niti ima ikakvih bilježaka ili fussnota o dotičnoj izjavi, dakle samo njegova riječ.
  Trebao bi znati ovo: Ime sv. Jurja dolazi nam iz grčkog, točnije iz Male Azije i nastalo je iz γεωργός (geōrgos), “farmer” ili “onaj koji obrađuje zemlju”, a koje se sastoji od dva dijela – riječ γεωργός je složenica od riječi ge (γῆ), “zemlja”, “tlo” i ergon (ἔργον) koja znači “rad”.
  Izvor je: Neki bolji Hrvatsko-Grčki riječnik.

  Primjer 5: «Tales from the time loop…» str. 254.
  Icke kaže da je riječ Gut ili Got (želi ukazati na povijesni ist. germanski narod Gota, op.a.) postalo (engl.) God (Bog) … kao i to da svi neromanski jezici u Europi potječu od gotskog, uključujući engleski.
  Trebao bi znati ovo: Engleska riječ God je nastavak staroengleske riječi God koja je nastala od proto-germanske riječi *ǥuđán čija je etimologija nejasna. Obično se smatra da dolazi od proto-Indoeuropskog tj. od *ǵʰu-tó-m, a povezano je s *ǵʰeu̯- “točiti, vagati” (Sanskrt huta), ili s korijenom *ǵʰau̯- (*ǵʰeu̯h2-) “zazvati prizvati” (Sanskrit hūta).
  Također jedna varijanta je da dolazi od riječi Wodinaz/Wodanaz koja je kasnije kod Nordijskih Germana prešla u ime boga Odina kojega su Langobardi (zapadnogermansko pleme) zvali Godan tj. kraće God.
  Izvor je: npr. Watkins, Calvert, ed., The American Heritage Dictionary of Indo-European Roots, 2nd ed., Houghton Mifflin Co., 2000.
  O engleskom jeziku, koji je njegov materinski trebao bi znati ovo: Engleski je zapadnogermanski jezik koji je potekao iz Anglo-Frizijskog i Staro-Saskog dijalekta koji su u Britaniju donijeli Germani s područja današnje Njemačke, Danske i Nizozemske.
  David Icke ovdje pokazuje zapanjujuće nepoznavanje podrijetla svog vlastitog jezika.
  Izvor je: npr. Blench, R.; Spriggs, Matthew (1999). Archaeology and language: correlating archaeological and linguistic hypotheses.

  Primjer 6: «Tales from the time loop…» str. 255. –
  Piše Icke ovako o Sumeranima – «AN.UNNAK.KI» znači «Oni koji dođoše s neba»
  Trebao bi znati ovo: Anunnaki (Također pisani i kao: Anunna, Anunnaku, Ananaki itd.) su grupa Sumerskih, Akadskih, Asirskih i Babilonskih božanstava. Ime se pisalo kao”da-nuna”, “da-nuna-ke4-ne”, ili “da-nun-na”, otprilike značeći nešto u stilu “Oni kraljevske krvi” ili “Prinčevsko potomstvo”. Icke se ravna po prevodu Zacharie Sitchina koji je odudarao od ostalih stručnjaka jer je Sitchin prevodio Sumerski onako kako mu je odgovaralo za temu koju je obrađivao, što je u konačnosti umanjivalo njegov rad kao gotovo čistu fantaziju.
  Izvori su: Leick, Gwendolyn: A Dictionary of Ancient Near Eastern Mythology (NY: Routledge, 1998). i
  Black, Jeremy and Green, Anthony: Gods, Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia: An Illustrated Dictionary University of Texas Press (1992)
  Dalje, navodi Icke da «DIN.GIR» znači «pravedni iz plamtećih raketa»
  Trebao bi znati ovo: Sumerani nisu imali riječ za raketu, naravno, a Dingir (također i diĝir) je znak koji je označavao «božanstvo» iako ima i srodnih značenja. Nije se izgovarao nego se pisao kao”D” npr. DInanna. Dingir bi se mogao prevesti i kao “bog” ili “božica”.
  Izvor je: Edzard, Dietz Otto (2003). Sumerian Grammar. Handbook of Oriental Studies. 71. Atlanta: Society of Biblical Literature.
  Icke također piše da ime za Sumer glasi «KI.EN.GIR» odnosno «Zemlja gospodara plamtećih raketa», «Zemlja nadglednika».
  Trebao bi znati ovo: Sumer (Akadsko ime Šumeru; Sumersko ki-en-ĝir15, otprilike se prevodi kao “Zemlja civiliziranih gospodara” ili “domaća zemlja” ili čak kažu neki «Zemlja gospodara svjetlosti». Opet napominjem Sumerani nisu imali pojam za raketu – pa, zar je to nešto čudno?
  Izvor je: William Stiebing, Ancient Near Eastern History and Culture.

  Primjer 7: «The Robots’ Rebellion» str. 171. –
  Icke piše o Chiang Kai Sheku i naziva ga – ni manje ni više nego kineskim Carom!? Ne navodi izvore niti ima ikakvih bilježaka ili fussnota o dotičnoj izjavi, dakle samo njegova riječ.
  Trebao bi znati ovo: Chiang Kai Shek nije bio Car nego je obnašao dužnosti uglednog člana Nacionalističke Stranke Kuomintang (KMT), Zapovjednika Kuomintangove Whampoa Vojne Akademije, Generala Kineske Vojske itd., ali nikada nije bio Car.
  Izvor je npr.: «Forbidden Nation: A History of Taiwan», Jonathana Manthorpea.

  • Dražen
   Odgovori

   “To nas u konačnosti razlikuje od male djece kojoj je to potpuno svejedno, od naukih i zatucanih ljudi – čandala, ali i od životinja koje za tim nemaju gotovo nikakve potrebe pa se zadovoljavaju režanjem, zavijanjem i drugim neartikuliranim glasanjem.”
   Prijatelju sam sebi jamu kopaš i bacaš se u nju. Potvrđuješ ama baš sve što sam napisao. Po tebi su životinje neinteligentna bića koja neznaju komunicirati već to rade neartikuliranim glasanjem, dok smo mi intelektualci superiorni jer imamo jezik. Dakle hydrich potpuno je jasno da si jako obrazovan i utrpao si u glavu jako mnogo informacija kojima dobro barataš. Problem sa značenjem simbola je taj što nisi ti odredio njegovo značenja već su ga odredili drugi ti si ga samo zapamtio/naučio. to nije znanje već vjerovanje/neznanje. Znaj prijatelju postoji ogromni prostor izvan značenja i definicije to je prostor srca, duše, intuicije, božanskog uma. u tom prostoru ne postoji značenje jer nema onog tko bi ga odredio. tu nema hrvatske, hrvata, katolika, davida ickea, niti dražena, niti hydricha. I zato hrvatska i hrvatstvo kao mentalna oznaka/simbol u tom prostoru nemogu postojati. i zato bog i hrvati nemogu nikako skupa.
   čuj ako ikad budeš prolazio blizu splita javi se da popijemo kavu.
   ozdrav!

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje