Elita protiv naroda

 In Audio / Video, Kontrola uma

Njemački savezni predsjednik Joachim Gauck je dio elite, ili barem misli da jest, jednako kao što to misli i Zoran Milanović, čiju smo izjavu o eliti obradili u članku I NAKON DRŽAVE – DRŽAVA – ALI KAKVA?

Za početak – idemo pogledati kako je definirana riječ elita.

elita (franc.), mali broj ljudi koje smatraju – ili koji sebe smatraju – društveno, intelektualno ili profesionalno superiornima unutar određene društv. skupine; “cvijet”, “krema” nekoga društva.

izvor definicije: hrvatski leksikon.

Onaj tko misli da je dio elite, trebao bi proučiti treći stup sotonističke ideologije, pa se uvjeriti i sam što uistinu jest ako misli to što govori – ili što on sam ili sama jest povrh toga što misli da pripada eliti.

Ključna riječi na koje u definiciji riječi “elita” treba obratiti jesu “koje smatraju – ili koji sebe smatraju”.

Ako netko nešto “smatra” znači da to baš i nije točno, niti je stvarno. Jer da je točno i stvarno, onda ne bi netko “smatrao” – već bi “znao” da je to tako. Dakle – elita postoji samo kao koncept u nečijem umu, koji označava da netko tko je prihvatio koncept postojanja “elite” –  vjeruje kako ima dvije vrste ljudi: oni koji vrijede više – i oni koji vrijede manje.

Joachim Gauck smatra da on vrijedi više. Poslušajte ga na njemačkom, s titlovima na engleskom, a prijevod za one koji se ne snalaze s ovim jezicima što bi ih po Gaucku vrlo vjerojatno automatizmom svrstalo u skupinu onih koji nisu “elita” – nalazi se ispod videa.

Prijevod:

Nakon ustanka 17. lipnja tajnik sindikata pisaca dao je dijeliti letke na Stalinalle na kojima je pisalo:

“Narod je izgubio povjerenje vlade i može ga povratiti samo ako udvostruči svoje napore. Ne bi li u tom slučaju za vladu bilo lakše da raspusti narod i da si izabere novi?”

Pjesma Bertolta Brechta, napisana 1953. u istočnoj Njemačkoj.

U lipnju 2016., njemački savezni predsjednik Gauck:

“Elita uopće ne predstavlja problem, stanovništvo je ovog trenutka problem i tražimo s njima snažniji dijalog …”

………….

Njegovi biseri tu ne završavaju. Pogledajte kako se još jedna od njegovih izjava krasno nastavlja na gornji video, čiji prijevod za one koji nisu “elita” također slijedi nakon videa:

Prijevod:

J. Gauck: “… da je tisak lažljiv, ja sam to doživio u posljednjih nekoliko desetljeća u DDR-u, dok je još ova kuća u kojoj se nalazimo bila uporište naših tlačitelja. Ovdje je bio Centralni komitet SED-a. U to je vrijeme Središnji ured određivao koje su informacije i koja mišljenja obavezna. Cenzura i dezinformacije su određivali svakodnevnicu medija, no danas je to  p o t p u n o  drugačije i usprkos tome teoretičari zavjere tvrde na internetu i na ulici, da se našim tiskom upravlja, da nastaju mediji sustava, svi u dvorani znaju da je to krivo.”

* Izraz „lažljivi tisak“ (Lügenpresse) je počeo uoptrebljavati Andreas Popp od „Wissensmanufaktur“ i u međuvremenu su ga preuzeli alternativni mediji, što državnim, službenim medijima zadaje glavobolju.

Komentar: Pa lijepo ako je u to stvarno uvjeren … No, uvijek mi se nameće pitanje. TKO je tu za i radi KOGA? Je li narod tu radi svojih „izabranih zastupnika u vladi, političara, sudaca, policajaca, generala u vojsci, liječnika“ i sl. ili su svi ONI tu zbog ljudi/naroda? Između ostaloga, o čemu se govori na TV, radiju – odgovaraju li njihovi izvještaji istini? Jesu li zaista nepristrani? Da? Ne?

Čini mi se da se cijeli taj sustav pred jako puno vremena okrenuo naglavce. No, kako je Gundulić već 1622 godine napisao u „Suze sina razmetnoga“: “Kolo sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje.”
I to se mnogoznačajno može primijeniti u bezbroj životnih situacija – i znate što? – tome ne može izbjeći nijedan od nas, ama baš niti jedan. Kotač “sreće” možemo zaustaviti samo ako spoznamo UZROKE i POSLJEDICE vlastitog djelovanja i svojevoljno i svjesno izađemo iz sudbinskog kotača, na taj način, da prestanemo iskorištavati druge i počinjemo surađivati jedni s drugima, za sveopću, najvišu dobrobit svih i sveg života.

No, da pogledamo kako drugi vrli čelnici Njemačke, kao kancelarka Merkel npr., javno govore o svom vidu izbornih „obećanja“.

Prije izbora obmana – nakon izbora prevara 

“Ne može se osloniti na to, da ono što se kaže prije izbora, zaista nakon izbora i vrijedi i moramo računati s tim, da se to može ponoviti na različite načine …”

Ah, tako? Promislite jako dobro prije nego svoj „glas“ koji završi u „glasačkoj kutiji“, date ijednom drugom čovjeku i nakon toga nemate pravo glasa slijedeće 4 godine. Nakon toga ponovo dobijete priliku da se ušutkate. U njemačkom jeziku se posuda/kutija u koju se ubacuju glasački listići zove „urna“. Jako zorno i slikovito nazvano.

Kada se čovjek na svom putu počinje mijenjati?
Kada se počinje odvajati od svojih sunarodnjaka i služiti sustavu i protiv ljudi?
Što ga potiče na takvo djelovanje?
Možda su im namjere ispočetka bile čiste?
Samo oni sami mogu odgovoriti na ta pitanja, a mi možemo samo nagađati …
Kakvi bi mi bili da sjednemo na jednu od tih „upravljačkih“ stolica?
Bi li bili u stanju uvijek donositi odluke koje bi bile u skladu s potrebama svih ljudi?

Pitanja su duboka, odgovori zadiru još dublje …

Meni se do sada ideja „Ubuntu“ čini najprihvatljivija, kada svi doprinose za najvišu dobrobit zajednice i to na regionalnoj razini. Ta se ideja naravno može razraditi i prilagoditi potrebama i načinu života pojedinih skupina, ali je načelo isto:
„Jedan za svih, svi za jednoga.“

Recommended Posts
Showing 3 comments
 • an
  Odgovori

  “Kada se čovjek na svom putu počinje mijenjati?”
  Sjećam se jednog profesora koji je bio vrlo zainteresiran za temu – Razlozi naglog prelaska mladih iz idealizma u materijalizam. Pokazao je kako statistika pokazuje vrlo visok postotak (mislim 70 %)naglog prelaska, nakon studija, iz jednog u drugi način razmišljanja.
  Nisam baš bila uvjerena u to, jer sam smatrala da na nekim nivoima oni i dalje čuvaju to u sebi, a statistika je govorila o njihovom praktičnom djelovanju, prilagođavanju naglom, što je stanje šoka, vanjskom svijetu.Jednostavno, nisu bili pripremljeni na njega. A to je i razlog zašto je na zapadu studij tako skup i u interesu roditelja i djece je da se brzo zaposle, odnosno u interesu manipulatora je da nemaju vremena za stati i razmisliti. Bogata ekipa djeci daju godinu pauze prije studija ili poslije i pošalju ih izvan zemlje, da se djeca , kroz to stanje nagle promjene, zapitaju neke stvari.

  Ali držim da je činjenica da taj bezdušni svijet stoji stalno kao prijetnja i kao sjekira za vratom, sve do zadnjeg našeg koraka, da nas do kraja odvoji od onog svijeta drugačijeg od njega.
  Djelo po djelo, kompromisa, pravde,…realizira te svjetove u nama i okolo.
  Ali može se biti i od početka, sa majčinim mlijekom, zadojen “praktičnim življenjm”

 • oli
  Odgovori

  Zagorili su svi oni kao kaubojska tava!
  Koliko god puta vrtio film u glavi shvaćam kako je promjena jedino moguća na nekoj lokalnoj razini, još bolje na osobnoj razini. Jer kolektiv ne postoji bez individue.
  Promjena na temeljnoj razini bi bila najjača, najiskrenija i najstvarnija.

 • oli
  Odgovori

  Kaže da je stanovništvo problem? Možda je riječ o pucanju sustava po šavovima o kojem priča Valter?

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje