Lišavanje moći banaka

 In Bankarstvo i financije, Obrazovanje

Švicarci zahtijevaju zabranu privatnog stvaranja novca

28. Dez. 2015

Ovaj zahtjev sliči ekonomskoj revoluciji. Prošlog utorka, je „Udruga valutne modernizacije“ (Verein Monetäre Modernisierung – MoMo) prema vlastitim navodima dostavila 110.000* potpisa u Saveznom uredu (Bundeskanzlei) koji podržavaju glasovanje naroda o uvođenju tzv. punog novca. Ako potražnja bude prihvaćena, stvaranje novca švicarskog franka će biti jedino u rukama države – privatno stvaranje novca od strane banaka (pritiskom na tipku računala) će biti zabranjeno. Ali Sabor to još mora odobriti.

Iako je trenutno zadatak kontroliranja ponude novca, kako bi se osigurala stabilnost cijena, u rukama Švicarske Narodne banke, ona kontrolira samo djelić stvarne količine novca. To je zato što samo između 10 i 15% od ukupne ponude novca postoji u fizičkom obliku, sve ostalo je čisti elektronički novac (op. prev.: fiat money, uknjiženi novac).

Dakle, kada poslovne banke dodijele kredit, moraju samo djelić novca nabaviti od Narodne banke, daleko veći dio se jednostavno na novo stvori od strane privatnih financijskih institucija. Ovaj sustav privatnog stvaranja novca je sada uobičajena praksa u gotovo svim suvremenim privredama. I Euro zona i Sjedinjene Države vode svoju monetarnu politiku na ovaj način.

Vollgeldinitiative-250x333Kao što izviještava “Frankfurter Allgemeine Zeitung“, inicijatori reforme punog novca se nadaju nekim prednostima: Budući da banke više ne bi mogle ‘pretjerano proizvesti novac‘, spriječiti će se financijski mjehure (op. prev.: prostor za špekulaciju). Spašavanja banaka poreznim novcem, bilo bi suvišno i monetarni i bankarski sustav se ne bi tako lako moglo poljuljati kao i sada.“

Iz tih razloga, udruga MoMo zagovara referendum za takvu vrstu financijske reforme, a s njom očito i neki švicarski državljani. Nakon što je lista s potpisima bila dostavljena u utorak, Savezni ured će morati preispitati zakonitost potpisa. Nakon toga će zahtjev biti podnesen Saboru i Vladi, tako da oni mogu dati preporuku (op. prev.: da se referendum prihvati ili odbije). Bez povećanog pritiska iz građanskog društva, će pozitivan izlaz vjerojatno imati loše karte. Neki političari i ekonomisti javnih glasila, već su izrazili dvojbe.

Nedavno je sličan prijedlog došao s Islanda. Izvješćem koje je naručio sam Predsjednik Vlade, treba se proučiti cilj da se okonča monetarni sustav, koji je postojao u vrijeme mnogih financijskih kriza, uključujući i 2008.

* U Švicarskoj je potrebno 100 000 potpisa da se Saveznom uredu podnese prijedlog za promjenu ili uvođenje nekog novog Zakona.

Izvornik:

http://www.neopresse.com/finanzsystem/island-will-banken-entmachten-geldschoepfung-nur-noch-zentralbank-erlaubt/

Povezani članci:

Novac se temelji samo na povjerenju građana
Austrijanci planiraju skupnu tužbu protiv kreditnog sustava banaka
Povratak nizozemskog zlata iz New Yorka – u potpunoj tišini
Novčani sustav je sustav velike prijevare
Zašto je cijeli bankarski sustav prijevara-Godfrey Bloom
Gdje je francusko, austrijsko, njemačko zlato?

Recent Posts
Comments
  • yam
    Odgovori

    Egipćani su oporezivali mumije?!!WTF?
    Možda nam kronično nedostaje mumija

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje