MUHAMMAD ALI – ODLAZAK LEGENDE

 In Općenito

Jedan od mojih uzora, neponovljivi Muhammad Ali, trostruki svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji – napustio je ovaj 3D svijet jučer navečer u 74. godini.

Taj čovjek je, barem onima koji razumiju što je to sila, a što nasilje, zasigurno pokazao svojim dosljednim moralnim principima kojih se držao čitavog života, što znači ispravno a što krivo ponašanje. Svoje vještine pokazivao je u ringu, a ne izvan njega. Unutar konopaca gdje se svojom voljom nalaze dva čovjeka čija je namjera nokautirati onog drugog – ne postoji nasilje.

Da razumije što je to sila, a što nasilje, Muhammad Ali pokazao je vlastitim primjerom kada su ga htjeli regrutirati i poslati u Vijetnam – KAKO BI NJEMU I SVIMA OSTALIMA POKAZALI DA NISU ONI, VEĆ NETKO DRUGI TI KOJI POSJEDUJU NJIHOVA TIJELA, UMOVE I DUŠE.

Pokazao im je izvan ringa, sebi svojstvenim načinom, da njega ne posjeduju i da ga nikada neće posjedovati, makar ga to koštalo života. Odbio je poslušati njihove naredbe. Odlučio je ne otići tisuće milja od svog doma i ubijati ljude, koji ga ”nikada nisu nazvali crnčugom”. Osuđen je pred porotom bijelaca na 5 godina zatvora i globu od 10.000 dolara. Žalio se na presudu, globu platio i ostao izvan rešetaka dok se sudski proces razvlačio godinama do vrhovnog suda.

U međuvremenu, nasilje nad njim je nastavljeno drugim načinima. Oduzeta mu je boksačka licenca i titula prvaka, te nije mogao boksati u niti jednoj saveznoj državi. Oduzeta mu je i putovnica, pa u ring nije mogao niti izvan SAD. Ukrali su mu najbolje tri godine sportskog života – upravo one u kojima je bio u naponu snage. Tri i po godine nije kročio u ring. I to je nasilje otrpio kao šampion.

Muhammad Ali nije imao dlake na jeziku. Rekao je gomili pred sobom vrlo jasno tko je njegov ugnjetavač:

Muhammad Ali je imao mnogo nezaboravnih izjava, iz kojih se može zaviriti u stanje svijesti tog neponovljivog čovjeka. Jedna od njih mi posebno odzvanja umom:

“Znam gdje idem i znam istinu. Ne moram biti ono što vi hoćete da budem. Slobodan sam da budem ono što ja hoću.”

Počivao o miru. Bio si šampion kako u ringu, tako i izvan njega. Najveći.

muhammadali  

 

 

Recent Posts
Showing 3 comments
 • oli
  Odgovori

  Nije bio samo boksač bio je mnogo više od toga.
  Počivao u miru.

 • Gad
  Odgovori

  That was always the difference between Muhammad Ali and the rest of us. He came, he saw, and if he didn’t entirely conquer – he came as close as anybody we are likely to see in the lifetime of this doomed generation.

  Hunter S. Thompson

 • zenfjaka
  Odgovori

  Sjećam se da sam ga pratio kao klinac jer ga je stari volio…zato ću pjesmom…jer, svaki kraj je novi početak!

  https://www.youtube.com/watch?v=uS8R8fcC_OY

  Pozdrav

Leave a Comment

Napišite traženi pojam i stisnite Enter za traženje